Hummerrisotto

För 6 behöver du

1/2 fänkål
500 g risotto ris
2 schalottenlök
1 morot
2 tsk grekiskt ört havssalt
dill
1 citron
1 dl torrt vitt vin
5 matskedar kauvinin druvkärneolja
1 prk Belle Iloisen hummersoppa
2 tsk salta blommor
70 g smör
2 dl grädde
2 dl riven parmesanost

Grönsaksbuljong:
Lägg skalade och hackade morötter, fänkålsstjälkar, örtsalt, dilltjocka stjälkar och 2,5 liter vatten i en kastrull.
Koka i ca 10 minuter och ställ åt sidan.
Finhacka schalottenlöken och fräs i druvkärneoljan i en kastrull med djup kant eller tjockbottnad kastrull. Fräs inte löken utan stek på låg värme. Tillsätt riset och rör om. Tillsätt värme och vin, rivet citronskal och fänkål. Låt värma upp en stund och börja tillsätta grönsaksbuljongen. När en del av buljongen absorberas mer nytt. Sänk inte ner riset i "potatisvatten" och låt det inte torka. Fortsätt tills riset nästan är kokt. Blanda nu i smör, hummerbuljong, grädde och parmesanost. Koka upp och servera genast. Garnera med dill.

DeliDelin Laura har varit kock och en passionerad receptexperimentator i 20 år.
sv_SESV